A külső megjelenés a horoszkópban

Németh Ágnes:

(A 2009. június 6-i előadás szerkesztett változata. – Megjelent az Asztrológiai Tükör 15. évfolyamának 7. számában 2009. júliusban.)

A horoszkóp keleti térfelén van a legtöbb bolygó, összesen 8, így a horoszkóp tulajdonosa, bár a külvilágnak él (Hold a X. házban), gyakorlatilag nem nagyon törődik azzal, hogy mit gondolnak róla az emberek, inkább öntörvényű.

   Miután ez a 8 bolygó ezen a térfélen áll, a horoszkóp tulajdonosa elég korán el kellett, hogy lássa magát, de bizonyára elsősorban magára számíthatott, és számíthat. Legalább is ő így gondolja.

   A horoszkóp uralkodó bolygója, a Nap, a Rák jegyében áll – itt rangját veszíti -, a 11. vízöntő jellegű mundánházban, a 12. napházban, és a 2. Holdházban. Nem mondhatjuk éppen türelmes embernek, bár az adott körülményekhez megpróbál alkalmazkodni, hiszen a Nap uralkodó bolygója a Hold, a X. házban áll.

   A horoszkópban tűz jegyben áll a Szaturnusz, az Ascendens, a Vénusz, és a Jupiter.

   A horoszkóp tulajdonosa szívélyes, barátságos, nyílt, egyenes. Könnyen tűzbe jön, vagy mondhatjuk úgy is, könnyen dühös lesz, és gyorsan megnyugszik.

   Intelligens, értelmére, gondolkodására (Merkúr állás) érzései (Rák jegye) nagy befolyással vannak. Szónoki tehetsége van, Ascendense az Oroszlánban, ennek uralkodó bolygója a Rák jegyében, jó színész is lehetett volna, (ha a Nap nem kapna quadrátot a Szaturnusztól), kellemes hangot jelez a Vénusz az Ascendensén. Kicsit hajlamos a nagyzolásra (kétszer is rangját veszíti a Nap, Szaturnusz quadrátban), és befolyásolható is, ugyanezekért.

   Ascendense az Oroszlán jegyében áll, rajta a Vénusz.

   A magyar embereknél az Oroszlán Ascendensűek a középtermetnél magasabbak. Széles erős alakjellemző rájuk. Felsőtestük erősen fejlett, a magasságukhoz képest aránylag széles, kereken lehajló vállai vannak. Arányos, kissé masszív és erős izomzat jellemzi.

   Feje és arca testéhez arányítva arányos, de sokszor leheletnyit nagyobb. Fejformája kerek, inkább a kupolára emlékeztet.

   Magas homlok jellemzi, feltűnő alsó része élettel teli, és parancsoló jelleget mutat. Szemei rendszerint élénkek, szépek, színe inkább kék, vagy szürke (de a Nap és a Hold állásától függően lehetne akár sötét is). Itt jellemző a kék szem, mert mindkét fővilágosító mely a szemek színét is jelzi, a Horizont felett áll, a Nap rangját veszti a Rák jegyében, így inkább világos, a 11. házban áll, mely Vízöntő jellegű ezért a szülött szeme inkább különleges, csillogó, fémesen kék, vagy szürke, esetleg zöld. A másik fővilágosító, a Hold a Bika jegyében áll, az ég tetején, ahol ugyebár a delelő pont van, és így inkább világos kék, vagy világos zöld lesz a szeme a horoszkóp tulajdonosának.

   Nyílt, kérdő tekintet jellemzi ezt az Ascendenst, icirit lejjebb tartott szemhéjak alól sugárzik elő a szemek tiszta, bátor tekintete.

   Orra nem túl nagy, annál is inkább mert, a Plútó, mint a szaglás bolygója a Szűz jegyében van, és ez szabályosságot kölcsönöz neki.

   Az Oroszlán orra úgynevezett macska orr, hegye kicsit bevágott, mintha letörött volna belőle egy kis darab, alul picit széles.

   Szája arányos, de inkább hangyányit nagy, piros és szépen formált ajkai vannak. Szájzuga kicsit lefelé hajlanak.

   Álla erős, rendszerint nagy állkapoccsal. Fogai aránylag kicsik, szépek és egyenletesek lennének, de a Szaturnusz (csont) a Kosban jegyében (front, elől, arcon) áll, kellemetlen fényszögben a rangját vesztett Nappal a Rák jegyében (hullámzó), ezért a horoszkóp tulajdonosának fogai nem egészen szabályosak, némi eltérés a frontvonalon kellene, hogy legyen. Feltehetően a felső kettes fogai kissé csálén nőttek.    Azért a kettes fogai, mert az ég tetején (ami látszik) két jegy melletti jegyben (Ikrek, Bika) jön létre a quadrát.

   Az Oroszlán Ascendensű ember vállban, mellben erősebb, mint az alsó teste. Általában szemébe néz annak, akivel beszél.

   A horoszkóp születési uralkodója a Nap, a Rák jegyében található, a 11. házban, kellemetlen fényszögben a Szaturnusszal, mely a 9. házból veti ide a quadrátját. Emiatt a horoszkóp tulajdonosa lehetne gőgös, de semmiképpen nem tud gonosz lenni. A Nap helyzete miatt feltehetően sok szerelmi kalandja volt, ritkán hűséges a házasságában – 11. házban a Nap a szabadságot keresi, és mellesleg ez a horoszkóp uralkodója -. Ám nagyvonalú a családjához, a Nap is, és a 11. ház is adakozó. De a VII. ház uralkodója is a 2. házban áll.

   Óriási akarattal rendelkezik, eleve a születési uralkodó a Nap, akarnok, a Rák jegye a kardinális elemhez tartozik, ez szintén jelzi, hogy makacs, és vezető szerepre törekszik, a 11. ház hagyomány szerinti uralkodója a Szaturnusz a Kos jegyében szintén nem engedi meg neki a túlzott alkalmazkodást.

   Ettől függetlenül mégis csak az Oroszlán jegyében áll az Ascendens. Emberünk nyílt szívű, és emiatt feltehetően az utcán is nyitott kabátban szeret járni.

   A 9. ház a Kos jegyében kezdődik, ezért feltehetően szereti a külföldi utazásokat, de miután a Szaturnusz kétszer is uralkodója a 6. háznak, valamiképpen a munkája külföldhöz kötötte, vagy köti.

   Az Ascendens, a Nap, az MC, az IC, valamint a Hold és a Szaturnusz jegybéli helyzetéből következtethetünk a szülött magasságára.

   Az Ascendens az Oroszlán jegyében áll, mely az 5. az Állatövön, és inkább a nyári időszakot uralja. Nyár közepén már nem igazán növekednek a növények, inkább érlelő a nyár melege, ezért a horoszkóp tulajdonosa nem nagyon nyúlánk, de nem is nagyon alacsony, mert a Hold, mint a növekedés bolygója az ég tetején áll, ez felnyújtja. ugyan, de a Nap a Rák jegyében inkább alacsonyabb lenne, és a Hold a Bika jegyében is inkább zömök, mintsem túl magas. Ha mindezt összegezzük, akkor emberünk egy jól fejlett nem kiemelkedően magas férfi, magassága nem éri el a 190 cm-t, de egészen biztosan több,  mint 170 cm .

   Az IC mutatja a lábát, amin áll. Az IC a Skorpió jegyében áll, ez erős lábat jelez, ennek uralkodó bolygója a Plútó a Szűz jegyében szabályozza a láb méretét, de a hagyomány szerinti uralkodó a Mérleg jegyében – arányos, szép, elegáns – a 3. házban, ilyen lábakon jár. A Neptun – lábfej – is a Skorpió jegyében áll, a IV. házban retrográd, vagyis a lába sem túlságosan nagy, inkább arányos, normális, vagyis a magyar férfi átlag lábmérete, 42-es vagy 43-as, és ehhez megfelel a 180- 185 cm magasság.

   Nézzük a megjelenését. Hogyan mutatja magát? Ezt a X. ház csúcsának jegyéből, az abban álló bolygóból, annak uralkodójának helyzetéből állapítjuk meg.

   A X. ház csúcsa a Bika jegyében áll, ennek uralkodó bolygója a Vénusz az Oroszlán jegyében, együtt az Ascendenssel. A Vénusz uralkodója a Nap a Rák jegyében áll, quadrátban a Szaturnusszal.

A Bika jegye rendezett, szabályos külsőt mutat. Aki szereti a kényelmes ruhákat, de szereti az eleganciát is, miután uralkodó bolygója a Vénusz, az Oroszlánban az Ascendensen. Ez a Vénusz az Oroszlán jegyében áll, mely szintén mutatja, hogy a férfi szeret sportosan öltözni – Oroszlán jegye, 5. mundánház, sport és játék – de szereti a pompát is, mert mégiscsak a Nap az uralkodója – mely a csillogást, a luxust jelzi.

Erre a bolygóállásra már mondhatjuk, hogy a horoszkóp tulajdonosa egy szép(Vénusz) arcú férfi, aki igazán férfias, mert az Ascendens uralkodója a Nap.

   Feje teteje szép kerek (Bika jegy szimbolikája egy kör) szabályos, és rendezett. Haja szépen fésült, rendezett, feltehetően hullámos, mert a Hold itt áll a X. házban, mint a vizes elemű Rák jegyének uralkodója. Haja színe feltehetően sötét volt eredetileg, – a Bika jegyéhez tartozik a barna szín. A haja színére továbbiakban következtethetünk a Szaturnusz állásából is.

   A Szaturnusz a Kos jegyében áll, ez is inkább sötét színre enged következtetni, annál is inkább mert a Szaturnusz fényszögben áll a Jupiterrel, mely téli bolygó, és a 12. házban – sötét ház – áll. A Szaturnusz fényszögben áll a Nappal is, a 11. házból. A 11. ház Vízöntő jellegű ház, haja színe különleges, különc, lehetne akár melírozott is, de a Bika MC és az Oroszlán Ascendens ezt nem engedné meg. A Vízöntő jellegű 11. ház világos ház, csillogtatja a hajat, ezért a haja sötét és csillogó, ezért inkább őszes barna, vagy fekete.

   A horoszkópja szerint erős szálú haja lehet, mert a Bika stabil jegy. Ennek uralkodója a Vénusz az Oroszlán jegyében áll, az Oroszlán ugye loboncot visel. De mutatja ezt a Szaturnusz – haj – trigonja is a Jupiterrel – bőség – vagyis feltehetően erős szálú sűrű haj van szépen fésülve, – Vénusz – a fején.

Az arc jellegzetessége:

A Vénusz az Ascendensen áll. Feltehetően állandóan mosolyog, hiszen a Vénusz a mosoly bolygója, és két arcán megjelennek a Vénusz gödröcskék, vagy grüberlik.

Az Ascendens jellegzetessége:

Elődeink úgy tartották, hogy az Ascendens mindig rányomja a bélyegét arra a testrészre, amely ahhoz a jegyhez tartozik, amelyben áll. Az Oroszlán testrésze a mellkas és a hát. A szülött mellkasán vagy hátán találhatunk vagy anyajegyet, vagy bármilyen sebhelyet, szúrás, vágás, égés helyét, vagy bármilyen nyomot.

   A horoszkóp tulajdonosa is rendelkezik a hátán ilyen jellegzetességgel.

   Nézzük, mit tudhatunk meg még róla a horoszkópjából:

Foglalkozása:

Komoly színész tehetséggel rendelkezik. Mutatja ezt az Oroszlán Ascendens, mely kifejezetten jó a színészetre.

Az Ascendens uralkodó bolygója a Rák jegyében áll. A Rák jegye állandóan változik, és felveszi a környezete hangulatát, bele tud bújni mások bőrébe.

   A Nap uralkodója a Hold, a Bika jegyében áll, amely művészi jegy. A Bika uralkodója a Vénusz, az Oroszlán jegyében áll, az Ascendensen, ez újra csak visszautal a színészi tehetségre.

   A Hold a Bika jegyében a X. házhoz nagyon közel áll, mondhatnánk együtt áll vele, vagyis a horoszkóp tulajdonosa a nép (Hold) előtt áll, tükröz valamit.

   De a férfi mégsem színész, csak tehetsége van erre.

   Nézzük a felsőbb tanulmányokat jelző 9. házat, ahol a Szaturnusz áll a Kos jegyében, quadrátban a Nappal, és trigonban a Jupiterrel. A Szaturnusz a 6. ház, uralkodója, és a VII. ház társuralkodója. A Nap az Ascendens uralkodója és a 11. házban áll, a Jupiter a 12. házban áll, és uralkodója az 5. háznak, valamint a 8. háznak.

   A férfi legalább egyszer a tanulmányait meg kellett, hogy szakítsa, ezt a Nap quadrátja jelzi a 9. ház csúcsához. Feltehetően apja nem engedte őt a színészi pályára. Amit utána tanulhatott azt már a Jupiter, uralja a Jupiter kapcsolatos a joggal, külfölddel, külföldi kereskedelemmel, külföldi dolgokkal.

   A mundán 9. ház uralkodó bolygója, ezért vizsgálat alá kell tennünk a 9. házat is, mely a Kos jegyében áll – felfedezés. Ennek uralkodó bolygója a Mars a Mérleg jegyében áll – szépen, kellemesen, harmonikusan, és a 3. házban – szóval, írással, utazással kapcsolatban. Rakjuk össze: felfedezés, szépen, szóval, utazással, kapcsolatban a külfölddel.  Megkockáztathatjuk, hogy a horoszkóp tulajdonosa külföldön szerezhette diplomáját is.

Milyen foglalkozás illik ehhez?

Lehetne szónok, kutató, szóvivő, tudósító, újságíró, külkereskedő, vagy mindegyik?

A foglalkozásra utal: az Ascendens, annak uralkodója, az MC, annak uralkodója, a X. ház, a benne álló bolygók, a 6. ház, abban álló bolygók, a 6. ház uralkodója, a 2. ház, abban álló bolygók, és azok fényszögei. Másodsorban a Descendens, VII. ház abban álló bolygók, IV ház, abban álló bolygók.

   Az Ascendens az Oroszlán jegyében áll, rajta a Vénusz. Az Oroszlán jegye kapcsolatos a színészkedéssel, a művészetekkel, kreativitással, előadó művészettel. A Vénusz kapcsolatos a mosollyal, a bájjal, a kellemességgel, és szintén kapcsolódik a Mérleg és a Bika jegye révén a művészetekkel. A foglalkozása lehet művészi, vagy művészien űzi.

   Az Ascendens uralkodó bolygója a Nap a Rák jegyében áll. Foglalkozása, kreativitása kapcsolódik vagy a családokhoz, vagy a néphez, vagy a tömegekhez, mert a Rák jegye mutatja a sokaságot, és ennek uralkodó bolygója a Hold jelzi a tömeget.

   A Nap uralkodója a Hold a X. házban áll. Munkáját, hivatásszerűen végzi – X. ház -. A Hold a X. házban áll, vagyis hivatása kapcsolódik a sokasághoz, a néphez. Hivatásában ragyog, vagyis szeret szerepelni, mert a Hold az egyik fővilágosító. Hivatása kapcsolódik másodszor is a tömegekhez, mert a Hold kapcsolódik egy trigonnal a Plútóhoz, a 2. házban, mely szintén tömeget jelző bolygó. De kapcsolódik az Uránuszhoz is, amely különlegességet, különcséget ad ennek a Holdnak, egy különleges vibráló csillogást – Uránusz – mely valószínűleg a hullámok útján terjed. A Hold – mint a Rák jegynek uralkodója, a víz elemhez tartozik, ez hullámzik, az Uránusz szimbóluma a kettős hullámvonal. Ha ezeket összerakjuk, akkor hivatását a tömeg előtt végzi, valamilyen hullámok segítségével. Lehetne ez a vízi hullámok, de miután az Uránusz az elektromosság bolygója, és új kori bolygó, ezért  inkább  ezt  választanám, ez, pedig a rádió, vagy a televízió. Így már tovább szűkül a kör. A Holdnak van egy tág szemben állása a Neptunnal, mely a vízió bolygója, így már bátrabban mondanám, hogy inkább a televízióhoz kapcsolja a hivatása.

   A következő lépés a 6. ház lenne. Ez a Bak jegyében áll. A férfi munkája felelősségteljes, munkáját komolyan végzi. Munkájához valamilyen módon kapcsolódik az idő. Hiszen a Bak jegye a rend, a határozottság, és a fegyelem jelzője. Uralkodó bolygója a Szaturnusz, az idő uralkodója.  A horoszkóp tulajdonosa hivatását határozott rend szerint, szabályok szerint, pontosan, precízen gyakorolja. Hivatásában az idő, a határidő, vagy egy meghatározott idő szerepet játszik.

   A Szaturnusz a Kos jegyében áll. Valamiben az első, valamit elsőként, valami újdonságot jelez, vagy ezzel kapcsolatos a munkája. A 9. házban áll, külföldről, külföldre, vagy külföldi a cég, ahol dolgozik, vagy mindhárom. A Kos uralkodó bolygója a 3. házban áll a Mérleg jegyében. Munkájához tartozik a kommunikáció, amit szépen művel.

Most már bárki össze tudja rakni az analógiákból:

Hold a X. házban ragyog a nép előtt, trigon a Plútóhoz, a tömeg előtt, trigon az Uránuszhoz, hullámok útján, szemben a Neptunnal, víziószerűen, vagyis látszik. Nap, mint Nap, mint ahogyan a Hold felkel és lenyugszik, ezért feltehetően este, egy meghatározott időben, Szaturnusz, szépen kommunikál, Szaturnusz ura a 3. házban, akár külföldi dolgokról Szaturnusz a 9. házban, de itthoni dolgokról is, mert a Mars a IV. ház uralkodója is. Röviden fogalmazva híreket mond, közvetít, akár belföldi, akár külföldi híreket, egy meghatározott időben, feltehetően egy külföldi társaságnak, vagy szervezetnek – Szaturnusz – a 9. házban.

   Nézzük, hogyan igazolja ezt a 2. ház, miből keresi a kenyerét:

A 2. ház a Szűz jegyében áll. Van benne bolygó, a Plútó és az Uránusz. A Plútó a tömegek bolygója, és egyben a titkok bolygója is, amit nyilvánosságra szoktunk hozni. Az Uránusz a hullámelmélet bolygója, a levegő elemhez tartozik, hullámok a levegőben, rádió, vagy televízió. Inkább televízió, hiszen a Neptun szextilben van az Uránusszal. Vagyis a szülött keresheti a pénzét tömegek által, valaminek a nyilvánosságra hozatala által – Plútó trigon Hold, a levegő hullámok segítségével, a televízión keresztül, Neptun szextil.

A 2. ház uralkodója a Merkúr, a Rák jegyében áll. Pénzt keres szóval, a nép körében, vagy a nép szolgálatában. Uránikus módon – 11. ház jelleg. A Merkúr trigonban van a Neptunnal, pénzt keres szóval, amihez használja a képi világot. Vagyis beszél vagy filmen, vagy televízióban. A Merkúr szextilben van a Holddal, beszél a néppel, a nép előtt, a nagy nyilvánosság előtt. Feltehetően este, amikor a Hold jár, egy biztos időben, a Bika jegye, mosolyog, mert ennek ura a Vénusz, egy szép férfi, Vénusz az Oroszlánban.

   Gyakorló asztrológus kollegák figyelmébe ajánlom, hogy a horoszkóp tulajdonosának nevéről is következtetéseket vonhatunk le, ebből a horoszkópból.

   A 3. ház, az abban álló bolygó vagy bolygók, a 3. ház uralkodója, annak állásai utalnak a név használatra.

   A 3. ház a Mérleg jegyében áll. A Mérleg jegye a levegő elemhez tartozik. Valamilyen módon kapcsolódik a neve a levegőhöz. Ennek uralkodó bolygója a Vénusz az Oroszlán jegyében áll, ez királyi jegy, vagyis viselheti akár egy király nevét is. A 3. házban a Mars áll. A Mars a Kos jegyének uralkodó bolygója. Ha király nevét viseli, akkor az a király valamiben az I. volt. A  Mars a 9. és a IV. ház uralkodója. A IV. ház mutatja a hazát, az eredetet. Ha királyi neve van, akkor azt egy magyar királyról nevezték el, az I. magyar királyról. Ha nagyon akarjuk tovább finomítani, akkor egy alacsony termetű magyar I. királyról. – vagyis Istvánról.

A horoszkóp tulajdonosának egyik neve valószínűleg István, ez pedig inkább keresztnév, hiszen nem a 3. ház csúcsa utal erre, hanem a benne álló bolygó.

A 3. ház csúcsa a Mérleg jegyében áll, ennek uralkodó bolygója a Vénusz, a kellemesség bolygója, az Oroszlán jegyében, ez a tűz elemhez tartozik.

A Mérleg jegye a levegő elemhez tartozik. Levegő a tűzben, lehetne szél is. De a Vénusz a levegő, kellemes levegő a tűzben, nyári légfuvallat. Vagyis a horoszkóp tulajdonosa, ha még nem ismertetek volna rá: Szellő István.