Ujvári Csilla:

A MARS ENERGIÁI

A Mars energiája nélkül semmi sem jön létre a világban. Jelen van a kezdeteknél, megvalósítja a teremtést. A születés csodás pillanata a Marssal kezdődik. Az embergyerek erőkifejtéssel jön a világra és ha nincs neki elég, akkor szikével segítenek neki. Normál esetben fejjel előre érkezik – Kos jegy – és az édesanya sem tétlenkedhet szülés közben.

Szövegdoboz:

A Mars az állatoknál és növényeknél is megnyilvánul. Az erősebb táplálkozik előbb, a falkavezér irányít. A szaporodás lehetősége a harcon és rátermettségen múlik, hogy a legalkalmasabb gének öröklődjenek. Védik territóriumukat, némelyik az élete árán is.

Az agresszív növényfajok kiszorítják a gyengébbeket, elveszik életterüket.

Az emberi szervezetben folyamatos harc dúl az immunrendszer és a baktériumok, vírusok között. Az erősebb győz.

Az agresszió: 

A szó értelmezése sokszor kimerül az erőszak fajtáiban, holott még sok minden mást is jelent, mint például: hozzálátni, nekifogni, megragadni. Jelenti a cselekvéshez szükséges kezdeti energiát. Freud szerint késztetés és motiváció, amelyet a belső szükségletek irányítanak. Ösztön, amely arra kényszeríti az embert, hogy valamely korábbi állapotot visszaállítson.

Az agresszió egészséges formája a problémamegoldó képesség, a kezdeményező készség, az egyenrangú önérvényesítés, az önvédelem, a bátorság, az önbecsülés és cselekvőképesség. Egyenrangúság hiányában ezeket a képességeket nélkülöznünk kell, szélsőséges esetben önpusztítás is lehetséges.

Az agresszió passzív formája a halogatás, barátságtalan viselkedés, az ellenségesség indirekt kifejezése.

A bennünk megbúvó agresszivitás védekező mechanizmusa hogy azt kivetítjük másokra. Embertársainkat érzékeljük támadónak, holott egyáltalán nem úgy viselkednek velünk.

Az elfojtásnak pedig mindig meg van az a veszélye, hogy egyszer kitör és akkor kő kövön nem marad.

Szövegdoboz:

A Mars első sorban a Kos jegyhez tartozik tüzes minőségben. Személyiségünkben a Mars helyzete fogja megmutatni, hogyan vagyunk képesek viselkedni az élethelyzetekben. Kosként nyíltan szemtől szemben támad.

A Skorpió uraként már koránt sem olyan egyértelmű, hatásait felülírja a Plútó. Itt befelé irányuló, maga ellen forduló, rejtett utakon járó. Beburkolja a szavakat, igénybe veszi hozzá a Merkúrt, mint közvetítőt. A szó fegyverként való használata. Akit így lehet támadni, az gyenge Marssal rendelkezik, hatalmába tudja keríteni egy másik ember Plútója. Sokszor a bántalmazó is sérült, kompenzál vagy átruházza másokra gyengeségeit.

Azt gondolhatnánk, hogy a Mars agresszív energiája kizárólag a férfiak természetében nyilvánul meg. (A horoszkópokban a Mars esszenciálisan férfi jelölő). Azonban egy amerikai antropológus szerint ez a tulajdonság nem kötődik nemhez, a szocializálódás során, az adott környezet hatására alakul, tehát tanult viselkedés.

A sport szintén a Marshoz tartozik. A verseny, hogy én legyek az első, az összes sportágban jelen van, legyen az bármilyen békés is. Azonban van egy hatalmas előnye, rituális keretek között képes kielégíteni az agressziót és levezetni a felesleges energiákat.

A depresszió:

A nyomás hiánya. Az energia hiánya. Nincs elég erő a változtatásra, kishitűség, hogy képes vagyok rá. A kitartás kevés, az állandó hullámzás kioltja az energiákat. A vizes jegyek és leginkább a Halak személyiség szenved ettől a nagyon komoly betegségtől. A víz kioltja a tüzet.

A Mars mitológiai története hozzátartozik ahhoz, hogy megértsük milyen tulajdonságokkal ruházták fel a Kos szülötteit a régi idők asztrológusai.

Eredetileg római termékenységisten volt, az erdők, mezők és a tavasz védnöke. Mint megtermékenyítés a férfi erő jelképe. Mivel a közösségeket oltalmazta idővel a harcok és háborúk istene is lett. Nagy tekintélynek örvendett a kereskedők és katonák körében, ami nem volt meglepő abban a harcias időszakban. Neria volt a felesége, de egy jóslat szerint Rhea Silvia lett gyermekei (Romulus és Remus) anyja. Rhea egy Vesta-kolostorban élt és amikor vízért ment a folyóhoz, elaludt a parton és álmában Mars megtermékenyítette. Vénusz istennőtől is született gyermeke Amor.

Az ókori Rómában templomokkal és szentélyekkel tisztelték Marsot és a róla elnevezett mezőn hadgyakorlatokat, népgyűléseket és népszámlálást tartottak.

A görögök Arésszel azonosították. Természetesen itt is egy szerelmi történet maradt fenn. Aphrodité áldozatul esett Arész vad szerelmének. Ezt megtudta Aphrodité férje Héphaisztosz a sánta kovács, aki láthatatlan hálót kovácsolt és azzal fogta be a szerelmeseket. Odahívta az isteneket, akik kacagásba törtek ki a látványtól.

Ahogy a mitológiai történetekből is kiderül a Mars istennek és a róla elnevezett bolygónak jelentős köze van a szexualitáshoz. Férfi horoszkópokban megmutatja a férfiasságot, a szexuális hozzáállást és szokásokat. Női horoszkópokban pedig az ideális férfiképről ad felvilágosítást. A Skorpió jegy és a 8. ház viszonylatában az érzelmek nélküli „csak szex” jelölője.

Háborúk idején egy felfokozott légkörben a „csak szex” drasztikusabb formája, a szexuális erőszak összekapcsolódik a hadi tevékenységekkel. Ezekhez a helyzetekhez azonban már a Skorpió másik ura a Plútó is szükséges. Szexuális erőszak háború nélkül is létezik sértett Mars esetén és ilyenkor még a Plútó sem feltétlen kell hozzá.

A szexuális szokások azonban két emberen múlnak azt, amit mindkét fél elfogad az nem rendellenes, kivéve ha az károsítja az egészséget, vagy életellenes.

A Kos és a Skorpió jegyek uraként nyugodtan mondhatjuk, hogy a Mars energiája elkísér minket egész életünkben a születéstől a halálig.